Samotářské peklo

Posledních pár dní se setkávám s lidmi, kteří zrovna nemají partnera a dostavuje se u nich klasická  depka. Všichni si přejeme žít v pěkném partnerském vztahu a trávit čas společně. Znamená to ale, že pokud v partnerském vztahu nežiji, mám automaticky zkažený život a musím jej jen  přetrpět? Možná to tak být nemusí.

Jistě jste v mnoha článcích na internetu či v knížkách četli, jak je samota prospěšná a vůbec tak nějak cool. No jo, jenže Vy se cítíte mizerně a možná na sebe máte i vztek, ze se tak cítíte. Navíc kolem Vás všichni nakupují dárky pro své nejbližší a máte svoji samotu „na talíři“ každý den.

Co s tím, jak se s tím vypořádat?

Jednou z možností je zalézt do postele, koukat na televizi a v ruce ždímat kapesník:-) Nebo tento novoroční čas můžete využít pro svůj restart. Restartem nemyslím novoroční předsevzetí, ale něco mnohem hlubšího. Zkuste si položit zdánlivě jednoduchou otázku : „PROČ“! zda se Vám to zvláštní? Uvidíte na následujících řádkách, jak mocná je tato otázka. Položením této otázky se vracíme sami k sobě, můžeme přemýšlet o souvislostech, které nás v každodenním shonu nenapadly. Zároveň si skrze tuto otázku můžeme uvědomit, proč se chováme tak, jak se chováme a změnit to, pokud nám toto chování nic dobrého nepřináší. Jak by taková práce s otázkou “ proč“ mohla vypadat?

Třeba takto : “ proč nemám partnera/ku? …Protože nejsem pro něj/ ni dost dobrá… Proč nejsem dost dobrá/ý?…Protože mi to říkali rodiče. Proč mi to říkali rodiče?… Protože jsem nikdy nic neudělal/a dobře… Proč jsem nic neudělal/a dobře? … Zde muže dojit k průlomu, kdy si můžete uvědomit, ze jste něco udělali DOBŘE, i když jste třeba nedostali pochvalu. Spontánně skrze toto uvědomění nahlodáte své mylné přesvědčení, že například vždycky všechno pokazíte a začne Vám postupně růst sebevědomí. Tuto otázku můžete použit v různých variacích a situacích. Samozřejmě nenahrazuje psychoterapii a současně si s touto otázkou můžete částečně pomoci sami. Přeji Vám, abyste vaše dny prožili, nikoliv přežili a vyšli z nich posílení novou chuti do života, chuti realizovat svá praní.